يوهان كرايوف مرد قرن فوتيال اروپا كه اولين گام هاى خود در فوتبال را با آژاكس آمستردام برداشته است، همواره شخصيتى جنجالى با ايده هايى خاص و دگرگون كننده داشته است. اين هلندى 67 ساله در باشگاه هايى كه به عنوان سرمربى در آن مشغول به كار بوده است، هميشه ايده خود را با همه پيامدهاى آن حفظ نموده است. كار متمركز و مداوم بر روى تيم هاى پايه و آموزش جوانان بخش اصلى فلسفه فوتبال اين سرمربى هلندى را تشكيل مى داده است.
يوهان كرايوف در بارسلونا، دومين ايستگاه مربى گرى خود توانست تصور و ايده آل خود از كار موفقيت آميز بر روى فوتبال پايه را به اجرا درآورد. در بارسلونا بر خلاف آژاكس آمستردام، باشگاهى كه كرايوف توانست دوران موفقيت آميزى را با معرفى ستارگانى نظير ماركو فن باستن، فرانك ريكارد و دنيس برگكمپ از خود در آن به يادگار گذارد، ساختار خاصى براى پرورش استعدادهاى جوان وجود نداشت. كرايوف در سال 1988 هدايت بارسا را بر عهده گرفت اما اين باشگاه در سال 1979 آكادمى معروف خود به نام لاماسيا را احداث نموده بود، اما در زمان حضور كرايوف در بارسلون اين آكادمى به كلبه اى متروكه تبديل شده بود.
يوهان كرايوف با آمدن خود ساختارى حرفه اى به لاماسيا بخشيد و تغييراتى بنيادين را براى آن در نظر گرفت. ايده مدرنيزاسيون لاماسيا را در واقع كرايوف از آژاكس آمستردام الهام گرفته بود. باشگاهى كه از مدت ها قبل تمركز خاصى بر پرورش استعدادهاى خود داشت و آكادمى استعدادهاى آژاكس از سال ها پيش شهرتى در جهان فوتبال پيدا نموده بود.
سيستم موجود در آكادمى آژاكس براى پياده كردن تمام جزئيات آن بسيار پيچيده است، اما اجراى كليات اصلى آن به صورت سيستماتيك قابل تصور است. تاكتيك و شكل دهى تيم هاى پايه براى تغذيه تيم اصلى از مهم ترين وظايف اين آكادمى است، در اين آكادمى، فلسفه فوتبال آژاكس به جوانان به خوبى آموزش داده مى شود تا درصورت حضور در تيم اصلى، آنها مشكلى باتطبيق خود با تاكتيك هاى تيمى نداشته باشند. براى مثال سيستم 3-3-4 كه چيدمان سنتى آژاكس از سالها پيش است در تمامى تيم هاى پايه اى اجرا مى شود. البته نه تنها تاكيتيك و چيدمان، بلكه سبك بازى و فلسفه فوتبال هلندى، مبنى بر فوتبال سرعتى وخلاق نيز از همان ابتدا در آكادمى آژاكس آموزش داده مى شود و بيشتر تمركز بر روى ارائه فوتبالى تكنيكى، سريع و تهاجمى است.
يوهان كرايوف با الهام و تاثيرپذيرى از مدرسه فوتبال آژاكس، چنين تغييراتى را در لاماسيا، آكادمى فوتبال جوانان بارسلونا دومين تيم محبوب خود، ايجاد نمود. تغييراتى مبنى بر تصور خود از فوتبال،در واقع وى توانست فرمول جادويى موفقيت خود را به اين روش يه تيم تزريق نمايد.
تاكيد كرايوف در لاماسيا بيشتر بر پاس هاى سريع، كوتاه و تغيير پست هاى انعطاف پذير بازيكنان بود. او همچنين از ايده آل فوتبال هلند”Voetbal Total” يا همان توتال فوتبال پيروى مى نمود. اما بر خلاف آژاكس و ساير باشگاه هاى فوتبال اروپايى، در بارسلونا آموزش و مهارت هاى فيزيكى بازيكنان تا سن 16سالگى تكميل مى شد. در واقع در لاماسيا قدرت، تداوم عملكرد و سرعت بازيكنان با هدف انجام بازى هاى تركيبى سريع در فضاهاى كوچك مى بايست بهبود مى يافت.
در هر دو مركز آموزشى تشابهات پايه اى زيادى هنوز هم وجود دارد، هم در آكادمى آژاكس و هم در لاماسيا ارزش زيادى به نظم، ديسيپلين و شخصيت بازيكنان گذاشته مى شود تا اعتماد به نفس و مسئوليت پذيرى آنها تقويت شود و همچنين تدابير خاصى براى افزايش ارزش جايگاه باشگاه و كار گروهى در ذهن بازيكنان انديشيده شده است.
هنگامى كه يوهان كرايوف در سال 1996 به دليل اختلاف با مديريت باشگاه بارسلونا مجبور به ترك باشگاه شد، هنوز فعاليت هاى او در لاماسيا به نتيجه نرسيده بود. لاماسيا بعدها به آكادمى و مدرسه اى موفق تر و مجهزتر از الگوى خود در آژاكس تبديل شد كه در دوران درخشان هدايت پپ گوارديولا، تاثيرى بى نظير بر موفقيت بارسا داشت. چون ستارگانى نظير ليونل مسى، آندرس اينيستا، كارلوس پويول و ژاوى هرناندز همگى در لاماسيا پرورش يافته اند.
لاماسيا نه تنها كمكى بزرگ براى بارسلونا بوده است، بلكه تاثير زيادى نيز بر لاليگا داشته است. تقريبا سى درصد از همه بازيكنان حاضر در لاليگا از آموزش هاى لاماسيا بهره مند شده اند. در هلند اما تاثير آكادمى آژاكس بر فوتبال هلند بسيار اعجاب برانگيزتر بوده است، بر طبق آمار پنجاه و پنج درصد از بازيكنان حرفه اى فوتبال هلند حداقل يك دوران كوتاه آموزشى را در اين آكادمى گذرانده اند. بازيكنانى نظير مارك اورمارس، كلارنس سيدروف، پاتريك كلايورت، ادگار داويدز، رافائل فن درفارت و وسلى اشنايدر همگى فوتبال خود را در اين آكادمى آغاز نموده اند.
مدت زمان زيادى از دوران درخشان آمستردام حداقل در سطح اروپا مى گذرد و اين باشگاه بر خلاف بارسلونا كه در اين فصل مبالغ زيادى صرف خريد ستاره هاى خارجى نموده است، قصد دارد با اتخاذى تصميمى راديكال بار ديگر به صدر فوتبال اروپا باز گردد. از چتد سال پيش تمركز آژاكس بر روى آكادمى جوانان خود بسيار افزايش يافته است، سرا ن اين باشگاه به جاى سرمايه گذارى در بازار نقل وانتقالات بر روى آكادمى استعدادهاى خود سرمايه گذارى مى كنند، رونالد دى بوئر دو سال پيش گفته بود كه آژاكس به "هاروارد آكادمى هاى فوتبال" تبديل خواهد شد و اين باشگاه در ميان مدت تمايلى به وابستگى به خريد بازيكنان نخواهد داشت. برنامه و سيستمى كه بى ترديد از حمايت هاى يوهان كرايوف نيز برخوردار خواهد بود.
اين سرمربى هلندى هرگز با روحيه اى كه در حال حاضر در باشگاه بارسلونا غالب است، راضى نيست. كرايوف به دليل حاشيه ها و جنجال هايى كه به پس گرفته شدن پيشنهاد باشگاه براى انتخاب وى به سمت رياست افتخارى بارسا منجر شد، به منتقد سرسخت بارسلونا تبديل شده است. به نظر كرايوف ريشه و وابستگى بارسا به كاتالان ها و رابطه احساسى استعدادهاى جوان و طرفداران با باشگاه خدشه دار شده است. با اين وجود در حال حاضر چهارده بازيكن كادر بارسا در اين فصل از لاماسيا آمده اند و كلبه متروكه لاماسيا از مدت ها پيش توسط مجتمع تمرينى فوق مدرنى جايگزين شده است كه ساخت آن هشت ميليون يورو هزينه داشته است.
سه شنبه شب و از رقابت هاى ليگ قهرمانان اروپا دو باشگاه بارسلونا و آژاكس كه نقاط مشترك بسيار زيادى با هم دارند روياروى يكديگر قرار گرفتند كه در پايان بارسلونا با نتيجه 3:1 حريف خود را شكست داد، اما اينكه كدام تيم از آكادمى بهتر و موفق ترى برخوردار است، شايد در سال هاى بعد بهتر مشخص شود.
By Jawin Schell / Goal Deutschland